Wandelschoenen kopen in 10 stappen
Stap 1: Kom langs en laat u adviseren!
Wandelschoenen kopen is niet zo geregeld. Een beetje wandelschoen kost al snel €160,- en een verkeerde keuze kan slecht uitpakken met pijnlijke gevolgen. Wij meten voor dat we gaan beginnen eerst u gehele voet op. Op deze manier gaan we daarna de juiste schoenen op uw voet maat er bij pakken, daarbij letten wij op voetbreedtes en lengtes. Zodat uw wandelschoenen helemaal klopt bij u voet.
Stap 2: welk tijdstip is het beste?
Begin op tijd. Wandelschoenen moet je ook nog inlopen. Doordeweeks is het vaak rustiger voor wat meer persoonlijker advies. Het beste past u laat in de middag, je voeten hebben dan al de nodige stappen gemaakt en zijn dikker dan ‘s ochtends. Ook tijdens een wandeling zetten je voeten op.
Stap 3: categorie in wandelschoenen?
Er zijn wandelschoenen in allerlei soorten en maten, voor dames en heren. Wandelschoenen zijn onderverdeeld in vier categorieën: A,B,C en D. Kies de categorie waarvoor je de schoen het meest gaat gebruiken:
A. Lage, soepele wandelschoenen voor lichte wandelingen of dagelijkse gebruik.
B. Halfhoge tot hoge trekkingschoen voor wandelen in bijvoorbeeld de Alpen of Ardennen, maar ook voor korte trektochten.
C. Hoge bergschoen voor het zwaardere werk, ook geschikt voor het lopen met een zware backpack.
D. Hoge, zeer stijve klimschoen. Ook geschikt om stijgijzers aan vast te maken. Deze schoenen zijn doorgaans te stug om een comfortabele wandeling mee te maken.
Er zijn ook modellen die tussen twee categorieën in zitten; dat noemen we A/B en B/C schoenen. De A/B categorie is veruit de meest verkochte variant.
Stap 4: Wel of geen Gore-Tex?
Wellicht heb je een keuze voor een categorie gemaakt. Maar er is nog iets waar je op moet letten. Wel of geen Gore-Tex? Dit is een water- en dus winddicht materiaal. Het heeft hele kleine poriën waardoor water niet naar binnen maar waterdamp, zweet, wel naar buiten kan. Gore-Tex schoenen kun je herkennen aan het label. Er zijn nog andere soorten waterdicht materiaal, maar door velen wordt beweerd dat Gore-Tex het best ademend is. Toch is het geen wondermiddel. Laat je niet misleiden door de gedachte dat ‘waterdicht’ voor iedereen een bijkomend voordeel is. Een goede niet waterdichte schoen ademt altijd nog beter. Vraag jezelf daarom af of je het daadwerkelijk nodig hebt.
Als je geen uitgesproken mening hebt laat dan zowel wandelschoenen met en zonder Gore-Tex de revue passeren en kies uiteindelijk vooral voor de schoen die het lekkerst zit.
Stap 5: Passen maar
De belangrijkste stap is natuurlijk het passen
Passokken. Trek allereerst sokken aan die je ook in je wandelschoen gaat dragen. Vraag eventueel om een pas sok, onze pas sokken zijn de sokken van Falke
Niet te klein. Koop je schoenen nooit te klein. Je voeten zwellen tijdens het wandelen op. In een speciaalzaak zullen ze je bijna altijd adviseren om een maatje groter te kopen dan je normale schoenmaat. Een veel gebruikte maatstaaf is dat er nog een vinger achter je voet in de schoen past.
Niet te groot. Let er wel op dat je niet gaat schuiven in je schoen. Dit is een belangrijke veroorzaker nummer van blaren. Loop over onze kunstmatige “Skihut berg”. Dit is een steile testhelling waar je op en af loopt. Bij het naar boven lopen moet je niet al teveel met je hak omhoog komen en bij het naar beneden lopen mogen je tenen niet de voorkant raken.
Niet te breed. Bij een te brede schoen ga je schuiven. Erg hinderlijk.
Niet te smal. Bij een te smalle schoen wordt je voet afgekneld.
Stap 6: Doe rustig aan
Probeer ook eens een andere wandelschoenen van een ander merk. Wees kritisch en gun jezelf de tijd. Wij zijn er om u van advies te voorzien en vinden het niet erg om lang bezig te zijn totdat u de juiste schoen heeft gevonden.
Stap 7: Sokken
Goede sokken zijn erg belangrijk, bezuinig hier dus niet op. Zonde wanneer een verkeerd paar sokken voor problemen zorgt. In een Gore-Tex schoen bijvoorbeeld, kan je beter geen katoenen sok dragen. Je hebt dan een sok nodig die het zweet niet absorbeert maar doorlaat. Laat je adviseren.
Stap 8: Behandelen en impregneren
Na intensief gebruik mogen je schoenen best eens een verwenbeurt krijgen. Zo blijft het leer soepel en gaat je schoen nog langer mee. En wil je een schoen zonder Gore-Tex waterafstotend maken, dan heb je een impregneermiddel nodig. Loop daarom eerst nog even langs de onderhoud- en impregneermiddelenen vraag de verkoper welk product het best bij je schoenen past.
Stap 9: Probeer ze uit!
Wanneer je bovenstaande stappen hebt opgevolgd is de kans groot dat je met de juiste wandelschoenen bent thuisgekomen. Wij bieden echter nog de mogelijkheid om de schoenen binnenshuis te proberen. Want ook al zaten ze in de winkel prima, eenmaal thuisgekomen blijkt net dat ene naadje te irriteren of je wreef bekneld te raken. Trek ze ’s avonds nog eens een paar uur aan en loop eens de trap op en af. Zitten ze goed? Dan zijn ze klaar voor het echte werk.
Stap 10: Onderhoud
Zet je wandelschoenen niet modderig in een kast en behandel af en toe het leer met de juiste onderhoudsmiddelen. Wrijf de naden goed in maar laat de zolen en stootranden met rust. Een waterdichte schoen mag zo nu en dan even in bad. Waarom? De Gore-Tex kan verstopt raken door zouten. Haal de binnenzolen en veters uit je schoenen en zet ze even in een teiltje lauw water zonder zeep. Laat vochtige schoenen langzaam drogen, nooit bij een kachel of in de zon. Kom langs in de winkel of bekijk onze collectie online!